Hoe het opruimen van mijn werkkamer té lang duurde, maar mij wel drie inzichten gaf

13-09-2021

Zo opgeruimd als ik in mijn werk kan zijn, zo chaotisch ben ik thuis. Daar komt mijn ware aard naar boven. Zo ook in mijn thuiskantoor. Rommeltjes, stapeltjes, je vraagt je af hoe ik het overzicht bewaar. Vaak gaat het goed, omdat ik zakelijk en digitaal de zaken flink op orde heb, maar eens in de zoveel tijd moet echt die spreekwoordelijke bezem door de kast.

Daarom besloot ik dit weekend mijn kantoor (en met name de bijbehorende kast) uit te zoeken. Een klusje van een uur, dacht ik, maar voor ik het wist was ik 4 uur verder! Waar o waar was die tijd naar toe gegaan?

Drie constateringen, gekoppeld aan drie tips.

1. We zijn vaak slecht in de juiste tijd voor een taak inschatten

Dat komt, omdat we niet vaak genoeg stilstaan bij hoe lang een taak eigenlijk kost. Als ik even wat langer had nagedacht, dan had ik geweten dat een kast uitzoeken bij mij steevast langer duurt dan een uur. Omdat ik elk papiertje, item of boek uitgebreid ga inspecteren, voordat ik bepaal of het weg kan of dat ik er een goede plek voor moet vinden.

💡 Tip 1: reflecteer wat vaker op hoe lang taken eigenlijk duren en registreer dat, zodat plannen steeds realistischer wordt.

2. We vinden het moeilijk om dingen weg te gooien

Want heel heel misschien komt dat het nog een keer van pas. Zo heb ik al 10 jaar een cursus Chinees liggen die ik ooit in Peking kocht met het idee dat ik die taal eens moest gaan leren, want dat zou vast eens van pas komen in de toekomst. Uiteindelijk heb ik er slechts 1 les van gevolgd en staat er op de achterkant dat de CD-roms alleen draaien vanaf Windows XP. Ondertussen heeft mijn laptop niet eens meer een ingang voor CD-roms en wat betreft Windows XP…. Nou ja, you get the point.

Mijn man spoort mij al jaren aan dat pakket eens weg te doen, maar elk jaar protesteer ik. Want ja, misschien….ooit. Dus ligt dat pakket constant in de weg en ben ik nog steeds niet gemotiveerd een start te maken. Ik vond het nog steeds moeilijk (het was toen een flinke investering!), maar ik heb het dit weekend eindelijk gedaan. Het pakket is weg.

💡 Tip 2: gooi eens wat vaker iets weg. Je kunt alles blijven bewaren, voor ooit, maar puntje bij paaltje neemt het ruimte in en staat het in de weg van het overzicht waar je zo naarstig naar op zoek bent.

3. Soms blijven dingen almaar liggen, omdat je niet helder hebt, wat je er mee wilt doen

Toen ik begon met ruimen en alles uit mijn kast trok, had ik al heel snel een stapel met JA BEWAREN. Maar voor het grootste deel was mij niet helemaal helder waarom. Want als je jezelf er toch niet toe kan zetten om iets weg te gooien, omdat je ervan overtuigd bent, dat je het MOET bewaren, heb je dan voldoende helder waarom je het nodig hebt? En hoe zorg je dan, dat het omhoog komt, als die dag komt, dat je het echt nodig hebt?

Het kostte me even tijd, maar ik besloot van elk item te definiëren waarom ik het wilde bewaren. Vervolgens heb ik alles zo gecategoriseerd en opgeruimd, dat ik het, op het moment dat ik het item nodig heb of wil gebruiken, het direct in de juiste stapel ligt.

💡 Tip 3: Wil je iets bewaren? Maak dan concreet voor jezelf waarom. En berg het op zo’n manier op, dat je direct weet waar je het kunt vinden, als het moment daar is.

Hoewel ik hoop dat het volgende keer iets minder tijd in beslag neemt, kijk ik nu wel met tevredenheid mijn kantoorkast in. En kon ik maandag fris met mijn eerste taken beginnen, inclusief het juiste stapeltje. 😊

Ben jij ook op zoek naar meer overzicht?

Ik help je graag. Via training, coaching of advies. Bekijk hier snel de mogelijkheden!