Het mentale fotoboek – een persoonlijke noot

11-08-2021

Deze vakantie had ik een mooi gesprek met mijn nichtje van 8. Het ging over de leuke en de niet-leuke dingen in het leven en hoe de niet-leuke gebeurtenissen soms de overhand nemen. Ik vertelde haar dat vervelende momenten inderdaad bij het leven horen, maar dat ze er ook voor zorgen dat we leuke momenten daardoor ook beter herkennen. Want als alles alleen maar leuk is, wordt het normaal en merk je geen verschil.

“Zal ik je een geheimpje verklappen?”, zei ik tegen haar, toen ze het nut van al die vervelende momenten nog steeds niet helemaal zag. Ze boog zich nieuwsgierig naar voren. “Weet je wat ik al 35 jaar doe? Als er een moment is waarop ik heel blij ben of waarvan ik heel erg geniet, dan sluit ik mijn ogen en maak ik een foto ervan in mijn hoofd.” Ik bewoog mijn handen naar mijn hoofd en maakte een ‘klik’-beweging. “En al die foto’s die ik in mijn hoofd maak, die worden op die manier bewaard in een soort fotoalbum. Zo onthoud ik alle mooie herinneringen en de minder leuke verdwijnen steeds verder naar de achtergrond. Jij plakt toch ook geen foto waarop je huilt in een fotoalbum?”

Haar glimlach werd steeds breder. Dit idee stond haar wel aan. “Denk eens aan een heel leuk moment.” Ze deed haar ogen dicht en langzaam verscheen er een glimlach op haar gezicht. “Heb je m? Maak nu een foto in je hoofd.” Haar handen bewogen naar haar hoofd en haar vingers schoten van boven naar beneden, terwijl ze heel hard ‘klik’ zei. “Is het gelukt?” Ze knikte heel hard ja.

“Ik ga van dit moment ook een foto maken, tante”, zei ze en wederom bewogen haar handen zich naar haar hoofd. Ik voelde een brok in mijn keel.

Het is een simpel gebaar. Een moment van stilte waarop je de mooie, bijzondere, warme, liefdevolle, geweldige, ontwapenende momenten in je leven registreert. Ik heb het ook wel ‘het geluk opsnuiven’ genoemd. Zo simpel, dat een kind van 8 het begrijpt en er direct van opklaart. Toch zijn er zoveel mensen – kinderen én volwassenen – die blijven hangen in die vervelende, verdrietige, stressvolle, angstige, ontzette momenten en laten hun leven (en werk) daardoor overheersen. Zo zonde.

Start eens met een mentaal fotoboek, snuif geregeld het geluk op, sta stil bij die momenten die er toe doen. Doe dit dagen, weken, maanden, het liefst jaren. En kijk eens wat er gebeurt.